Бутик кесите се изработени  од висококвалитетен LDPЕ (полиетиелен со ниска густина) и HDPЕ (полиетилен со висока густина). Кесите можат да бидат со и без штампа. Дебелината и големината во зависност од потребите и барањата на клиентот. Исто така бутик кесите можат да бидат со обична и појачана рачка.